Poreklo kafe

Kafa je najpopularniji napitak na svetu i dobija se pripremanjem mlevenog zrna istoimene višegodišnje žbunaste biljke (na latinskom jeziku Coffea). Pripada porodici Rubiaceae i vodi poreklo iz tropskih krajeva na jugu Afrike i Azije. Stablo kultivisane biljke kafe može da naraste do tri, tri i po metra, a najbolje uspeva na većim nadmorskim visinama. Plod kafe je bobičasto zrno koje je, kada je zrelo, crvene ili ružičaste boje.

Iako postoji više desetina podvrsta biljke kafe, za pravljanje napitka od zrna kafe koriste se svega nekoliko. Najzastupljenija vrsta kafe je Arabika (Coffea arabica) koja obuhvata 75-80 odsto ukupne svetske proizvodnje, dok je na drugom mestu Robusta (Coffea canephora) na koju odlazi do 20 odsto proizvodnje u svetu.
Brojne su i legende o tome kako je kafa prvo počela da se uzgaja i kako se proširala na ostatak sveta. Istorija kafe govori nam da su kafu prvi uzgajali Arapi na području današnjeg Jemena. Monasi su još u XV veku bili ti koji su ovu poljoprivrednu kulturu gajili i zatim pekli i pripremali na isti način na koji to i danas rade u tom delu sveta. Do XVI veka kafa se iz Jemena već proširila na Bliski istok, Persiju, Tursku i područje severne Afrike.
Zahvaljujići intezivnoj trgovini sa Venecijom, kafa se preko Italije brzo širi na Evropu, a postaje šire prihvaćena u običnom narodu nakon što je papa Klement Osmi 1600. godine proglasio da je kafa u skladu sa hrišćanstvom, iako je prethodno bilo zahteva da se kafa zabrani kao napitak jer je to „muslimansko piće“.
Prva kafedžinica u Evropi otvorena je, naravno, u Italiji, i to u Rimu 1645. godine. Ubrzo su trgovci i iz drugih država uvideli da se ukazala nova mogućnost za zaradu na trgovini kafom, pa se u posao uključuju prvo Holanđani, zatim i druge evropske zemlje.
Istorija kafe u Severnoj Americi počinje u vreme kolonizacije. Kolonisti su prvi doneli kafu na taj kontinent, ali ona nije tako dobro prihvaćena u početku, budući da su sami kolonisti daleko više pili alkoholna pića. Potražnja za kafom značajno će, međutim, porasti u vreme rata za nezavisnost (1775-1783). Tome je u dobroj meri doprinela i nestašica čaja nakon čuvenog incidenta u luci u Bostonu 1773. godine (Bostonska čajanka) kada su, u znak protesta protiv britanskih vlasti, kolonisti bacili u vodu 45 tona čaja.

U Centralnoj Americi, koja je u to vreme bila pod kolonijalnom vlašću, istorija kafe počinje u prvoj polovini XVIII veka kada počinje njen uzgoj na Martiniku i na području današnje Dominikanske Republike. U isto vreme kafa stiže i u Južnu Ameriku, u Brazil, ali ozbiljniji uzgoj u toj državi počinje tek nakon sticanja nezavisnosti 1822. Godine
.
Plantaže kafe niču i u drugim južnoameričkim državama sa izuzetkom Kostarike, gde je postojao problem sa nedovoljnim brojem radne snage. Uslovi za rad su bili ponižavajući, zbog čega je često dolazilo do pobuna i sukoba radnika sa kolonijalnim vlastima.
Danas se godišnje proizvede oko sedam miliona tona kafe, od čega najviše u Brazilu. Među vodećim izvoznicima kafe su i Vijetnam, Kolumbija, Indonezija i Etiopija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *