Neobični kafeni napici

Čak i ako niste neki kafopija, sigurno znate za one najčešće vrste kafenih napitaka – espreso, kapućino, nes, tursku kafu. Ali pored ovih, postoji i niz drugih pića koja se mogu napraviti od kafe. I što je najbolje, većinu možete da napravite sami kod kuće!
Za ljubitelje jake i slatke kafe predlažemo Café granite – to je skuvana jaka, zasladjena kafa, zatim zamrznuta, pa izmrvljena i u šoljici prelivena likerom od kafe.
Ako volite citruse popijte Cafe orange – to je kafa dopunjena šlagom i likerom od pomorandže.
Café royal (jaka, zaslađena kafa, flambirana konjakom i rakijom) je izbor za prave hedoniste.
Oni koji žele nešto manje ekstravagantno, neka probaju Caffe macchiato. To je kafa prelivena s malo mleka.
Café brulot je jaka kafa sipana u šoljicu i preko izmrvljenog leda sa kašičicom maraskina, konjaka, ili ruma, a može biti i flambirana. Zvuči kao nešto što možete da pijete u klubu umesto koktela.

Ako biste hteli nešto slabije, Café americano je pravi izbor za vas. To je vodom razređena espreso kafa.
Da probudite Italijana u sebi, pijte Caffe corretto. To je kafa sa dodatkom lozovače (u severnoj Italiji) ili sa likerom od badema (na jugu Italije).
Irish coffee je irski viski poslužen uz šećer i kafu sa šlagom. Ovde je kafa sekundarna, viski preovlađuje u ukusu i mirisu.
Kaffee verkehrt ili obrnuta kafa je pripremljena od više mleka nego kafe. To je ono što su naše bake zvale belom kafom.
Ako vam se pije nešto stvarno neobično, onda je za vas Kaisermelange iliti carska mešavina. To je žumance umućeno sa šećerom, čemu je dodato malo mleka i konjaka i potom preliveno crnom kafom. Samo pazite da kupite ispravna jaja.
Konsul je kafa sa malo tečne slatke pavlake, dok je Melange kafa izmešana sa istom količinom mleka, zaslađena šećerom ili medom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *