Kako se pije čaj u različitim državama sveta

Tajvan
U državi je najpopularniji tzv. bubble tea, koji su i izmislili te plasirali u SAD 80-ih godina XX veka. Obično je reč o slatkom čaju s mlekom u koji se dodaje voće ili bobice tapioke (i sam naziv potiče od eng. bubble − balončić).

Japan
Ako u Japanu naručite čaj, a ne definišete vrstu, dobićete zeleni čaj. Od 83.600 tona čaja koji proizvedu godišnje, čak 99,9 posto čini zeleni čaj i većinu sami i potroše. Izvoze samo oko dva posto. Japanci koji drže do tradicije svojim će gostima priuštiti ceremoniju ispijanja čaja chanoyu, sado ili ocha.
Pije se zeleni čaj matcha, a naglasak nije na samom ispijanju čaja, nego više na ritualu kojim se gostu iskazuje poštovanje i dobrodošlica. Pazi se na svaki detalj, od posuđa do cveća, a uz čaj se poslužuju poslastice koje uravnotežuju gorčinu napitka. Priroda japanskog okupljanja pri ispijanju čaja deli se na chakai i chaji. Chakai je manje formalna ceremonija i domaćin obično posluži malo poslastica ili mali obrok te zeleni čaj. Chaji pak može potrajati satima. Postoji sedam podvrsta, a sve podrazumevaju formalan obrok, dve vrste čaja i desert.

Kina
Kina proizvodi čak 2,1 miliona tona čaja godišnje, što je čini najvećim proizvođačem čaja na svetu, no prema konzumaciji tek su 19. u svetu. Ipak, kineska tradicija ispijanja čaja traje još od 2737. godine pre Hrista kada je caru Shennongu vetar slučajno doneo listić čaja u šoljicu vruće vode. Koristi se kao piće, ali i lek, te je središte mnogobrojnih kineskih kulturnih rituala, udvaranja, darivanja i iskazivanja poštovanja mrtvima. Čajevi koje Kinezi najčešće uzgajaju jesu zeleni, žuti i beli čaj, oolong, pu-erh i čaj od jasmina.

Rusija
U Rusiji se čaj pije od XVII veka kada su ga dopremali iz Kine. Budući da je putovanje karavana trajalo skoro godinu dana, čaj je bio skup i rezerviran samo za dobrostojeće građane. Sibirska železnica je 1880-ih skratila put na samo dva meseca, cena je pala i od tada su ga počeli piti baš svi. Preferiraju crni čaj, a piju ga tako što u usta stave kockicu šećera, a zatim otpiju čaj. Pripremaju ga u samovaru koji zovu zavarka i koji je postao simbol ruskoga gostoprimstva.

Francuska
U Francusku je čaj stigao u XVII veku i isprva se smatrao lekom i stoga ga je obožavao i kralj Luj XIV. Doktori su ubrzo odbacili mogućnost da čaj ima medicinske koristi. U Francuskoj je razvijena svest među potrošačima o količini kofeina u čaju pa mnogi odabiru beskofeinske varijante.

Indija
S 1,2 miliona tona prosečne godišnje proizvodnje čaja Indija je drugi najveći proizvođač na svetu. Kako je reč o ogromnoj populaciji koja obožava čaj, više od 70 posto proizvedenog čaja Indijci i popiju. Osim nama poznatog začinjenog chaija koji piju s mlekom, Indijci jedini uzgajaju i crni čaj assam i darjeeling, koji se uzgaja isključivo na Himalajima i mnogi ga smatraju najfinijim čajem na svetu. Chaije zapravo naziv za čaj na hindskom jeziku pa u načelu svi u Indiji piju čaj masala. Na ulici ga prodaju u glinenim posudama koje se nakon upotrebe mogu razbiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *