Istorija čaja

Šta je to čaj
Čaj (grč. πτισάνη, franc. tisane, kin. 涼茶 chá, engl. tee) je aromatično piće koje se sprema tako što se listovi biljke Camellia sinensis preliju toplom ili ključalom vodom. Ova biljka vodi poreklo iz jugozapadne Kine gde je korišćena kao lek.
Kod nas se čajem smatraju sve biljne infuzije, ali one nemaju mnogo toga zajedničkog sa pravim čajem. Neke od najvažnijih vrsta domaćeg biljnog čaja su: čaj od šipka, čaj od kamilice, čaj od koprive, čaj od đumbira, čaj od mente, čaj od žalfije, čaj od matičnjaka, itd. One se mnogo više upotrebljavaju od crnog i zelenog čaja. Na prostoru bivše SFRJ čaj je sinonim za biljni čaj.

Sve čajeve delimo na dve grupe:
 čaj koji se dobija od biljke Camellia sinensis i
 biljni čaj koji se dobija od lekovitih biljaka (svi domaći čajevi spadaju u ovu kategoriju).

Istorijat
Za vreme kineske dinastije Tang, čaj je postao popularan u Istočnoj Aziji. U XVI veku portugalski sveštenici i trgovci su ga doneli na Zapad. Tokom XVII veka ispijanje čaja je postalo moderno među Britancima koji su započeli proizvodnju i komercijalizaciju ove biljke u Indiji. Vezan je za važan događaj u istoriji SAD. Američki kolonisti su protestovali protiv Velike Britanije tako što su 16. decembra 1773. godine uništili veliki broj sanduka čaja na brodovima u bostonskoj luci. Tada je počela američka revolucija, a protest je poznat pod nazivom „Bostonska čajanka“.
Što se tiče domaćih čajeva, smatra se da se konzumiraju od davnina, počevši prvo kao napitak protiv raznih bolesti, a kasnije ustaljeno kao zdravo i osvežavajuće piće.


Gajenje i berba
Camellia sinensis je zimzelena biljka koja uglavnom raste u predelima tropske i suptropske klime. Može da dostigne visinu od 16 m. Kraće biljke nose više izdanaka koji proizvode novo lišće koje poboljšava kvalitet čaja. Bere se samo vrh zrelih biljaka jer lišće raste svakih 7-15 dana u toku vegetacije. Listovi koji se sporije razvijaju proizvode čaj koji ima bolji ukus. Štetočine koje napadaju čaj su bube iz roda Helopeltis i moraju se prskati insekticidima. Biljni čajevi se poprilično razlikuju od vrste do vrste, za neke beremo i sušimo travnati deo biljke (čaj od nane, čaj od hajdučke trave), za neke cvetni deo (čaj od kamilice, čaj od majčine dušice), a za neke plod biljke (čaj od šipka, šaj od brusnice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *