10 različitih načina na koji ljudi širom sveta ispijaju kafu

1. Finska
Kaffeost se priprema na sledeći način: Vrela kafa sipa se preko kockica sira! Iako se nama ovo čini prilično neprimamljivim, Finci obožavaju ovu čudnu kombinaciju.

2. Malezija
Kafa se u Maleziji naziva Yuanyang i zapravo je samo jednim delom kafa, a drugim mešavina crnog čaja i mleka. Takođe, služi se toplo i hladno u zavisnosti od vašeg raspoloženja.

3. Italija
Iako je većina nas upoznata sa načinom ispijanja kafe tj. espresa u Italiji koji se konzumira s nogu, u jednom ili dva gutljaja, većina ne zna da se ovaj espreso služi sa kriškom limuna. Nakon ispijenog espresa poslužite se i limunom koji, kako Italijani smatraju, posle gorkog ulusa kafe ostavlja slatkast ukus u ustima. Ovaj napitak zove se espreso romano.

4. Meksiko
Pripremljena sa cimetom, tradicionalna meksička kafa služi se u glinenoj šolji sa nerafinisanim šećerom. Naziv joj je Café de Olla.

5. Senegal
Napitak je začinjen sa biberom, a služi se i sa karanfilićem. Ovi začini su samleveni i skuvani zajedno sa kafom. Ovaj napitak se servira tako što se sipa kroz filter.

6. Brazil
Mnogi kajpirinju smatraju tradicionlanim brazilskim pićem, ali kafezino je daleko popularniji napitak među lokalnim stanovništvom. Sličan espresu, kafezino je zapravo mala doza filtrirane jake kafe. Jedina razlika je u tome što je ovaj napitak prethodno zaslađen – šećer se melje zajedno sa zrnima kafe.

7. Španija
Za one koji uživaju u intenzivno slatkoj kafi, španska bombon kafa prava je poslastica. Ovaj napitak vrlo je gust i sladak. Sadrži istu količinu kafe i kondenzovanog mleka koje se prvo sipa u šolju.

8. Austrija
Omiljena kafa u Austriji je espreso sa šlagom ili kapućino sa šlagom koji je preliven kakaom.

9. Maroko
Crna kafa u Maroku se sprema zajedno sa kardamonom, cimetom, klinčićem i biberom.

10. Francuska
Francuzi svoju kafu najradije ispijaju ujutru uz kroasan, a sam napitak sastoji se od jednake količine filter kafe i mleka. Služi se u velikoj šolji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *